Program 2017

Jubileumsprogram, 

Salten Naturlag 50 år!

Turavgift for ikke-medlemmer kr 50,- dersom ikke annet er beskrevet. 

Ved transportbehov; kontakt post@salten-naturlag.com eller turleder.

Turer hvor dato ikke er fastsatt blir annonsert, pr mail eller nyhetsbrev til våre medlemmer, i aktivitetskalenderen til Sopp og nyttevekstforbundet (www.soppognyttevekster.no) og på facebook. Kontonr 0530 33 03369

Blåveistur 27. april

Torsdag 27. april - Tema: Blåveis. Bodø er nordgrensen for de vakre blåveisene. Det er flere lokaliteter med blåveis som Salten Naturlag følger med på de årlige turene. Vi møtes på parkeringsplassen ved Bodøsjøen Camping kl 18.00. Dette er en lett tur, men godt fottøy er å anbefale da det kan være litt ulendt og fuktig i marka. Turleder er Helga Vik, tlf: 952 09 669.

Kulturminner 4. mai

Torsdag 4. mai - På jakt etter kulturminner. Hvordan finner vi spor etter kulturminner ute i naturen? Hva skal vi se etter i landskapet? Janne Beate Røer Aronsen (4748 3895) har studert og skrevet oppgave om dette tema. Hun tar oss med ut mot Seines og viser oss hvilke tegn og skjulte spor i terrenget som vi skal lete etter for å finne spor etter gamle kulturminner. Møtested: Coop Saltstraumen kl 19.00. Oppmøte på Herredshuset kl 18.15 for koordinering av kjøring til Saltstraumen. Kontakt evt Beate Venaas Røkke, mob 4899 5424 (e kl 16). 

Bjørkesevje 11. mai

Torsdag 11. mai - Bjørkesevjeproduksjon på Nes gård, Vik ved Rognan. Lars Andreas Vik viser oss rundt på sin gård i Vik hvor det er satt i gang en liten "bjørkesirupfabrikk". Masse rør leder bjørkesevje fra trærne og ned til gården. Vik har anskaffet en koker basert på produksjonen av lønnesirup i Canada. Litt ulendt å gå dit hvor tappingen foregår. Parkering ved småbåthavna. Avreise fra Bodø, Herredshuset, kl 16, fra Fauske, bygdetunet, kl 17. Turleder Marit Nystadbakk tlf 911 88 735. Alternativt kan man møte direkte ved grendehuset på Vik kl 18.

Granskuddtur 29. mai - avlyst!

Det har ikke kommet granskudd enda, turen avlyses dermed. 

Mandag 29. mai - Granskuddtur. Vi drar til Maskinisten og plukker granskudd som vi etter turen, hver for oss, kan bruke til å lage saft, gele eller sirup - eller likør. Oppskrifter deles ut. Ta gjerne med litt varm drikke og litt niste til pausen som vi bruker til å dele gode tips og erfaringer med hverandre. Oppmøte P-plassen i Maskinisten kl 18. Avlyst!

Nasjonalparksenteret 24. mai

Onsdag 24. mai - Den europeiske nasjonalparkdagen. Denne dagen markeres på Nasjonalparksenteret i Storjord med åpent hus og aktiviteter for store og små. Ettermiddagen fylles med spennende foredrag. Følg med på facebook: https://www.facebook.com/Nordland.nasjonalparksenter/?fref=ts

Grønt-tur 7. juni

Onsdag 7. juni kl 1800: Grønt tur i Maskinisten. Bli med på jakt etter vårens spiselige ville vekster! Ta gjerne med plastposer, saks og eventuelt hansker for å ta vekster med hjem. Et lite oppskriftshefte blir delt ut. Det blir servert en smak av brenneslesuppe. Vi møtes ved parkeringsplassen i Maskinisten klokka 17.30 og går til en gapahuk. Det er lett terreng å gå i og en barnevennlig tur. For å sikre at det blir en smaksprøve av suppen til alle, er det påmelding til turleder Lena Kines, tlf: 95 11 26 22, lenasin@gmail.com. Turavgift 30 kr per person (50 for ikke-medlemmer), barn under 15 år gratis. Ta med presist beløp. Vel møtt!

Strandryddeaksjon 8. juni

Torsdag 8 juni kl 1800: Strandryddeaksjon Skjelstad naturreservat

Årsmøtet i 2016 vedtok at Salten naturlag skulle «adoptere» naturreservatet på Skjelstad og gjennomføre en årlig strandryddeaksjon der. Årets aksjon gjennomføres på kveldstid da det er lavvann kl 1758. Vi har nøkkel til porten til Forsvarets stasjon slik at vi stiller med et kjøretøy kjører de gule søppelsekkene opp til fylkesvei 834, hvor IRIS henter. Vi har også tilgang til en hytte nede ved stranda slik at vi har et samlingssted for kaffepausen. Ta på fottøy for fuktig terreng og gode arbeidshansker. Naturlaget ordner med søppelsekker fra Iris. Ansvarlig: Beate Venaas Røkke, mob 4899 5424.

Villblomstens dag 18. juni

Søndag 18. juni: Villblomstenes dag markeres på Nordland nasjonalparksenter i Storjord med fokus på Orkideer («Mariskoens dag») og mange aktiviteter knyttet til denne flotte blomsten. se www.villblomstenesdag.no for arrangementer denne dagen i ditt nærområde.

Feltkurs botanikk 7-9 juli

7-9 juli Feltkurs i Botanikk i Bodø. Universitetslektor Andy Sortland er kursleder på dette feltkurset som er et videregående kurs for de med god erfaring innen området. Nærmere informasjon og påmelding til Anne Marit Isachsen, telefon 91320731 eller e-post ami@nlr.no innen 15. juni. Kursavgift for ikke-medlemmer, kr 500

Økohuset på Mårnes 10. juli

Mandag 10 juli - Økohuset på Mårnes. Salten naturlag fikk en omvisning da økohuset var under bygging i 2013 og nå besøker i igjen det ferdige huset til familien Hjertefølger. Vi er spente på å se det ferdige huset og vekstene som dyrkes rundt huset inne i domen og møter direkte på økohuset. Adresse: Flostrandvn. 4, Sandhornøy kl 12.00. Pris er 400 kr pr pers og inkluderer omvisning i økohuset og lunsj.

Vi transporterer oss i privatbiler. Det er også mulig å ta hurtigbåt fra Bodø (Rute 18-445 fra Bodø kl 1005 til Våg og egen sykkel videre. Retur fra Våg til Bodø kl 16.35 (forbehold om ruteendring i sommerrutene som ikke er klare ennå...) ). Turansvarlig: Randi Sternang. For påmelding: randisternang@gmail.com tlf 93200486. Max 20 personer. 

Heggmoen 26. juli

Onsdag 26 juli - Ettermiddagstur fra Heggmoen mot Mjønesskaret: Vi møtes på parkeringsplassen ved Heggmoen kl 17.00 og følger veien/stien innover. Her er det muligheter for "sidesprang, f.eks. avstikker til badekulpen i Almenningselva, med ei fin lita sandstrand. Deretter kommer vi til en fin rasteplass ved Heggmoelva før veien fortsette videre oppover mot skaret. Tema på denne turen er å oppleve det flotte landskapet. Lengden på turen tilpasses deltakerne og værforholdene. Turleder: Ylva Henriksen, mob 908 05 022.

Bjørklund gård 20. august

Søndag 20.august - Tur til Bjørklund gård på Styrkesnes

Omvisning, lunsj, og mulighet for å plukke/kjøpe bær. Veteranbåttur.

Gården på Strøksnes produserer bringebær, jordbær, solbær, mandelpotet og brødvarer bakt i steinovn. Lunsj med omvisning kr 300,- De første som melder seg på, får skyss med Salten Veteranbåtlag fra Røsvik og tilbake for en egenandel på kr 100,-. Avreise fra Røsvik kl. 11.00. Retur fra Strøksnes kl. 17.00. Det er ca. 4 km fra kaia til gården, med mulighet for å låne sykkel. For de som ønsker å kjøre, starter programmet på Bjørklund gård kl. 12.00.

Bindende påmelding til Marit Nystadbakk, m.nystadbakk@gmail.com eller tlf. 91188735 innen 10.august. Påmelding er gyldig når betaling er mottatt.

Soppkurs 26.-27. august

26.-27. August - 15 timers Grunnleggende soppkurs. Lær om de vanligste matsoppene og noen giftsopper, plukking og oppbevaring av sopp. Teoretisk gjennomgang av de ulike soppgrupper og ekskursjon. Begrenset antall deltakere. Kursholder: Beate Venaas Røkke

Deltakerne vil få delta på turene ifm høstsopptreffet som lokalkjent. Kursavgift medlemmer kr 0, ikke-medlemmer, kr 250. Påmelding til post@salten-naturlag.com /mob 48995424.

Sopptreff 2.-3. september

2-3. september - Sopptreff for soppsakkyndige og soppentusiaster i Salten naturlag

Helge-samling og siste innspurt med forberedende arbeid til høstsopptreffet.

50 års fest!!

Lørdag 9 september - Jubileumsarrangement på Radisson Hotel, Bodø.

Vi markerer 50-års jubileet til Salten naturlag med et gratis arrangement for alle medlemmer. Vi byr blant annet på interessante kåseri, revyinnslag og musikk. Nærmere informasjon om programmet vil bli annonsert for medlemmene når datoen nærmere seg.

Høstsopptreff 2017

7.-10. september - Høstsopptreff 2017 Velkommen til høstsopptreff i Bodø. Fagdag 7.-8. september med Tema: «Sopp i havet, ved malstrøm, holmer og skjær».

Salten naturlag har gleden av å invitere til fagdag og høstsopptreff i Nordlands hovedstad Bodø. Treffet er lagt til Radisson hotell som ligger midt i sentrum med småbåthavna som nærmeste nabo. Det blir turer både ved fjord og fjell. Påmelding innen 30. juni. Se nærmere info på www.salten-naturlag.com

Oktober

Oktober. Foredrag - nærmere info kommer til høsten.

November

November. Foredrag - nærmere info kommer til høsten.