Program 2018

Skriv inn undertittel her

Torsdag 3.mai kl.18.00: Bokashi kompost - din egen jordfabrikk!

Ønsker du å bli kvitt matavfallet ditt på en miljøvennlig måte, og samtidig få prima matjord?

Bokashi er lettvint og enkel kjøkkenkompostering som passer like bra i byen som i et hus med hage.
Eleonor Korneliussen forteller om Bokashi og deler av sine erfaringer med kompostering. Hun vil også vise hva du trenger av utstyr. Sted: Bodø Voksenopplæring, Nordstrandveien 41, Salten naturlag sitt strand-flagg ved inngangen. Kr 50 for ikke-medlemmer, medlemmer gratis adgang.

Parkering ved Kiwi, Rønvikleira. Kontaktperson: Marit Nystadbakk 91188735.

Lørdag 5. mai kl 10.00: Strandryddeaksjon Skjelstad naturreservat. Dugnad mot plast-søppel!
Strandryddedagen er Norges største kollektive ryddedugnad og er en del av Norges strandryddeuke.

Salten naturlag har «adoptert» naturreservatet på Skjelstad og gjennomfører en årlig strandryddeaksjon. Årets aksjon gjennomføres på dagtid da det er lavvann kl 0939. Vi har nøkkel til porten til Forsvarets stasjon slik at vi stiller med et kjøretøy kjører de gule søppelsekkene opp til fylkesvei 834, hvor IRIS henter. En hytte nede ved stranda er et egnet samlingssted for kaffepausen. Ta på fottøy for fuktig terreng og gode arbeidshansker. Naturlaget ordner med søppelsekker fra Iris. Ansvarlig: Beate Venaas Røkke, mob 4899 5424.https://holdnorgerent.no/ryddeportalen/

Mandag 21. mai kl 11.00 - 15.00. 2. Pinsedag følger vi med Ramsalten våtmarssenter på Guidet fuglekikketur som går gjennom Fjære naturreservat, opp langsmed Fjæreelva og opp til Nedre Fjærevann. Vi har teleskop, kikkerter og artsbøker til utlån så her kan vi virkelig få se fugleartsmangfoldet på Kjerringøy. Ferge fra Festvåg kl 1100 (turlederne venter til reisende fra ferga ankommer) og oppmøte på Parkeringsplassen ved Fjære. Retur fra Misten med ferge kl 1515 eller 1600.

Lørdag 2 juni, kl kl 11.00 - 14.00. Den store artsjakten! - Skjelstad naturreservat. Over hele landet markerer SABIMA en årlig nasjonal markering dedikert til kartlegging - bli med og finn så mange arter som mulig. Dette er en nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter ila av ett døgn. Faglig veileder er Bernt-Gunnar Østerkløft. Turleder er Steffen Eriksen 92489977.

Onsdag 6. juni: Granskudd og nyttevekster. Familietur til Maskinisten hvor vi plukker granskudd og nyttevekster. Kanskje kan vi grave etter røtter fra grantrærne. Vi får tips og ideer til hva vi kan bruke disse vekstene til. Det blir også fokusert på hvordan vi på en bærekraftig måte skal kunne høste disse vekstene fra naturen og hvordan vi kan utnytte hele planten. Oppmøte P-plassen i Maskinisten kl 18.00. Turleder: Lena Kines, 9511 2622 og Steffen Eriksen 92489977.

Onsdag 13.juni "Grønt er skjønt" i Valnesfjord kl. 18.00

Grønt-tur til Birte Lykkegaard og Per Langvik Hansen sin gård på Medli i Valnesfjord. Vi går på tur og plukker vårens vekster, mens Birte lærer oss om de ulike artene, med spesiell vekt på karve. Etterpå lager vi litt enkel mat sammen, og får krydret det hele med mytologi og historikk. Kr.30 for medl., kr 50 for ikke-medlemmer. (Kontant eller Vips) Maks. 20 deltakere.

Påmelding innen 11.juni til Marit Nystadbakk, tlf 911 88735.

15.-17. juni Årets nytteveksttreff. Trondheim sopp- og nyttevekstforening inviterer til nytteveksttreff 2018 ved Fosen folkehøgskole i Rissa like nord for Trondheim. Nytteveksttreffet vil ha fokus på ville vekster, tang og tare og annet godt fra strandsona, og arbeidsgruppene vil bla jobbe med fermentering, te og smakssetting av sprit, sukker salt, eddik og olje. Rune Tangen vil presentere krydder og urter til dram, og Trond Svendgård fra Saltdal vil bla presentere boken sin «Plukk selv». Påmelding innen 16. mai.
Påmelding via https://www.deltager.no/nytteveksttreff_2018_15062018

Søndag 17. juni: Villblomstenes dag markeres flere steder i landet.

  • Ramsalten Våtmarkssenter på Kjerringøy markerer dagen i Fjære naturreservat kl 12.00-15.00 med biolog Åse Alvestad. Det er muligheter for å se den fredede og nordligste forekomsten av orkidéen flueblomst.
  • Midtre Nordland nasjonalparkstyre og Nordland nasjonalparksenter på Storjord arrangerer «Mariskodagen» 2018, fra kl 10:00-15.00. Det vil bli aktiviteter for hele familien, bålkaffe, fagforedrag og fottur med mulighet for å lære mer om botanikken i området.

Lørdag 30. juni-søndag 1. juli: Saltstraumfestivalen. Denne helgen skjer det mye i området rundt Saltstraumen; turer, bondens marked og et seminar om mat fra nærområdet/nyttevekster. Det er Saltstraumen historielag som arrangerer festivalen, men Salten naturlag har fått Edle Catharina Normann, forfatter av flere bøker om ville planter og nyttevekster som foredragsholder/turleder til seminaret den 30. juni. Mer informasjon vil bli gitt når programmet foreligger fra historielaget.

Lørdag 7. juli: Kjerringøydagan. Besøk Salten naturlag sin stand. Har du lyst å være med på stand og møte hyggelige mennesker? - send en mail til post@salten-naturlag.com eller ta kontakt på mob 4899 5424.

11.juli - søndag 15.juli. SABIMA (www.sabima.no) inviterer til tverrfaglig kartlegging i Troms!
Indre Troms har en stor og mangfoldig natur - vi kommer til å fokusere på dalførene med kalkrike furuskoger, flommarkskog, rike høgstaudelauvskoger, myr, sump og kildesamfunn. På dagtid er vi ute i felt og på kveldstid samles vi til foredrag, artsbestemmelse og sosialt samvær. Samlingen er åpen for alle med stor naturinteresse, studenter og eksperter. Bli med på et kunnskapsløft for artsmangfoldet.
Sted: Innkvartering på Målselv fjellandsby, Målselv.
Deltakeravgift: kr 500 (for medlemmer av Salten naturlag)
Sabima dekker kost og losji. Reisen betales selv. Kjøring under samling med privatbil dekkes med kr 3,5 per km. Vi dekker også utgifter til leiebil med inntil kr. 2500,- forutsatt at det er minimum 4 personer i bilen. Dekking av leiebil må avtales med Sabima på forhånd.
Salten naturlag ønsker å motivere til deltakelse og dekker påmeldingsavgiften for våre medlemmer som deltar på kartleggingen.
Påmelding innen 1.juni. Det er plass til 40 personer. Påmeldingen er bindende Påmelding til kartlegging

27. juli: Salmon senter Inndyr. Her kan du stå midt blant laksen i vårt innendørs akvarium, før vi blir tilbudt en forfriskende tur på sjøen. Det er mulig å ta båt ut for å besøke et av sjøanleggene, og se hvordan den daglige driften foregår. På Gildeskål Forskningsstasjon AS drives forskning i både små- og storskala. Det vakre landskapet rundt er med på å gjøre visningsturen til en helhetlig opplevelse. Nærmere info om tidspunkt kommer. Turledere: Randi Sternang, Mail: randisternang@gmail.com tlf: 93200486 og Ylva Henriksen, Mail: ylva.henriksen@gmail.com tlf: 90805022

9. og 10. august: Vi besøker vakre Beiarn. Oppmøtested Beiarn, planteskolen på Moldjord.

I år besøker vi Steen og Wormsen planteskole. Hagen er vakrest sensommer/ høst, derfor har vi valgt dette tidspunktet. Omvisning kl 16-18 av skole/hage med prøvesmaking av bær. Man kan kjøpe stauder, sommerblomster og herdede (fra Finland) frukt/bærtrær.

Deretter foredrag om Beiarelva med demonstrasjon og en fiske-guide lærer oss teknikken. Mulig å prøve fisket i Beiarelva. For de som ønsker er det mulig å finne seg egen overnatting i Beiarn og fortsette turen med besøk til stavkirka på Savjord den 10. før retur.

Turledere: Randi Sternang, Mail: randisternang@gmail.com tlf: 93200486 og Ylva Henriksen, Mail: ylva.henriksen@gmail.com tlf: 90805022

Mandag 13. August: Planlegges Tur med Heath Dawson. Heath er irsk og driver eget firma i Irland, County Wicklow, hvor han holder ulike kurs om «Bushcraft» og natur https://www.facebook.com/heath.dawson.79 . Nærmere informasjon kommer.

24. - 26. August. Spennende sopphelg på vakre Sandhornøya!

* 15- timers Grunnkurs. Lær om de vanligste matsoppene og noen giftsopper, plukking og oppbevaring av sopp. Teoretisk gjennomgang av de ulike soppgrupper og ekskursjon. Kursavgift kr 400.

* Videregående soppkurs for de som har litt erfaring med sopp.

* Kartleggingskurs. Vi samles og fokuserer på kartlegging av sopp. Kompetanseoverføring mellom deltakerne. Ansvar: Koordinator for soppsakkyndige.

Salten naturlag organiserer overnatting, ta med eget sengetøy/sovepose. Begrenset antall deltakere! Den enkelte ordner med egen tørrmat til frokost/lunch. Påmelding til post@salten-naturlag.com /mob 48995424.

25.-26. august. Sommerfeltseminar 2018.
Saltdal Nasjonalparksenter og Salten Naturlag planlegger et Sommerfeltseminar 2018 i anledning av at det da er 200 år siden Søren Christen Sommerfelt kom til Saltdal gjennom sitt verv som sokneprest og ble den første botanikeren som oppdaget Junkerdalsuras unike flora.

Dette vil bli et flerfaglig seminar med både mykologisk og historisk vri. Mer om Sommerfelts virke kan vi lære om på seminaret! Kontaktperson: Mats Nettelbladt 41638037.

1.-9. september - Friluftslivets uke www.friluftslivetsuke.no Salten naturlags aktiviteter:

  • 2. september kl 13.00: Soppens dag - Sopptur til Arlia med påfølgende soppkontroll.
    Oppmøte P-plass, Arlia. Ansvarlig: Beate Venaas Røkke, mob 48995424
  • 5. september kl 17.00: Sopptur i Maskinisten med påfølgende soppkontroll.
    Oppmøte P-plass, Maskinisten. Ansvarlig: Beate Venaas Røkke, mob 48995424

6.-9. september: Høstsopptreffet 2018 arrangeres i Molde og Omegn, av Risken sopp- og nytevekstforening. Informasjon om program og påmelding finnes her. https://www.risken.no/nyheter/hoestsopptreffet-2018/ Påmeldingsfrist 1. juli.


10.-16. september: Folkehelseuka på Fauske. Salten naturlag planlegger med følgende aktiviteter som annonseres med nærmere detaljer på et senere tidspunkt.

  • 15. september - Salten naturlag har stand på Fauske torg
  • 16. september - sopptur med soppkontroll
    Kontaktperson Marit Nystadbakk tlf 91188735.

Som vanlig planlegger vi ett til to foredrag senere på høsten.

Salten Naturlag
Drevet av Webnode
Lag din egen hjemmeside gratis! Denne nettsiden ble laget med Webnode. Lag din egen nettside gratis i dag! Kom i gang